Correspondre a vegades és difícil, de fet, és possible no saber a quí o que estàs aferrat. M’agrada la dansa. Potser escullo jugar als escacs. I d’altres tocs de pilota per deixar anar tot allò que no forma part de mi. No, no em correspon. Jo no sóc un ésser buit. Que vol ballar. Seré una petita pedra, un gran tros de cel, un bonic granet de sorra que sense saber-ho. Ha correspost a través d’un mateix. En veritat, a través de mi. Recordat! És important. Correspon. Mai deixis que tot formi part de tu. Mai deixis que res formi part de nosaltres.
La comunicació és important a les aules. Ara més que mai. Aquest és un petit exemple que possiblement, estigui creant-se ara mateix en el procés de correspondències.
Mapadeball és un projecte destinat a apropar el llenguatge corporal i la dansa de creació contemporània als adolescents. Impulsat des del 2012 pel Mercat de les Flors i la Xarxa Transversal, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya,
aquesta iniciativa s’ha consolidat com una eina educativa i una experiència enriquidora basada en l’escena i el procés creatiu.
El projecte es desenvolupa a partir de partitures coreogràfiques que serveixen com a guia per als participants. Al llarg dels anys, diferents edicions han estat dirigides per prestigiosos coreògrafs internacionals, com Toni Mira, Ramón Baeza, Sebastião Soares i
Constanza Brncic. Uns noms que poden sonar sofisticats, però que en realitat signifiquen talent pur i moviment en estat pur!
El passat 22 de gener es va presentar l’edició d’enguany al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú. L’alumnat de primer de batxillerat de diversos instituts de la ciutat va tenir l’oportunitat de participar en aquesta primera trobada, que va generar gran expectació i
entusiasme entre els assistents (i potser també alguna reacció nerviosa, però tot controlat!).
*Els estudiants van sortir dels seus centres a les onze del matí per dirigir-se al teatre, on es va donar el tret de sortida a aquesta nova edició. L’acte va començar amb una benvinguda a càrrec de les coreògrafes d’enguany, Emma Villavecchia, Maria Fernanda Soberón qui van introduir els participants en l’univers de la dansa i la creació escènica. També va ser present la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que va destacar la importància de fomentar les arts escèniques entre els joves i va felicitar els participants per formar part d’aquest projecte innovador. Tot un discurs digne de motivar fins i tot als menys ballarins!
Després de la presentació, les coreògrafes van guiar els assistents en un exercici inicial de respiració conscient, convidant-los a tancar els ulls i connectar amb si mateixos. Moment zen abans de l’acció!
A continuació, es va introduir el tema d’aquesta edició, anomenada “Correspondència”. Per ajudar els alumnes a comprendre la dinàmica del projecte, es va projectar un curt documental sobre l’experiència dels estudiants de l’any anterior. Aquesta projecció va servir de referència per entendre el funcionament de la programació i la seva evolució durant els mesos següents.
Els participants d’enguany tindran l’oportunitat d’explorar el seu talent ocult mitjançant la creació de cartes dirigides a una persona anònima. Aquestes cartes esdevindran la base per a la concepció de la peça final del Mapa de Ball, en un procés que combina l’expressió escrita amb la comunicació corporal. Però alerta! No es tracta d’una redacció de classe avorrida, sinó d’un viatge artístic amb sorpresa final. Per concloure la jornada, es va organitzar una petita pràctica corporal en la qual tots els participants van formar una onada amb els braços, simbolitzant la connexió i la sincronia entre ells. Una mena de “ona” dels estadis de futbol, però amb un toc artístic!
Amb aquesta primera trobada, els joves van iniciar un viatge artístic que els permetrà desenvolupar la seva creativitat i expressió corporal al llarg dels mesos entrants. Sense cap dubte, el Mapa de Ball continua essent un referent en l’educació de la dansa contemporània per als adolescents, obrint noves portes a l’experimentació i la descoberta del moviment. I qui sap? Potser d’aquí surt un futur gran ballarí o ballarina del moment!
Així doncs, encara que no acabin sent experts en la dansa, ho seran en saber on correspondre i on deixar-ho anar. Estaran més units que mai, amb les seves dificultats, però sempre amb el plaer de formar part d’aquesta enriquidora experiència.