Després d’haver vist l’obra de teatre, META, on l’Ibrahima Diallo ens va explicar, a la part final del col·loqui, la ruta migratòria que va seguir per arribar a Espanya, vam preguntar-nos quines altres rutes migratòries hi havia a Europa.
Ruta del Mediterrani Central
La ruta del Mediterrani central és una ruta migratòria del mar Mediterrani que es localitza entre el Nord d’Àfrica, Itàlia i Malta. Aquesta ruta és una de les més poblades a tota Europa, perquè l’any 2024 hi van travessar 67.000 persones, la segona més alta entre les rutes europees. La travessa del Mediterrani Central la segueixen majoritàriament persones originàries de Bangladesh, Síria, Tunísia, Pakistan, Egipte i Etiòpia.
El 2023 les arribades al Mediterrani Central van augmentar més de 5.000 persones. En total van sumar 158.000 travessies, un 50% més que en el 2022. Aquest any va ser el que va registrar el nombre més alt de persones que van recórrer la ruta del Mediterrani Central en els últims anys.
Ell 2017, el nombre d’immigrants va ser d’uns 119.835, reduint la xifra de l’any anterior, ja que es van registrar 181.459 immigrants, el nombre més alt de la història d’aquesta ruta. L’associació “Médicos sin Fronteras” va crear el 2021 un vaixell, pensat per salvar persones en perill a la ruta del Mediterrani Central. Gràcies a aquest vaixell, fins ara han rescatat més de 5.700 persones.
Ruta de la Mediterrània Oriental
La ruta de la Mediterrània Oriental engloba els moviments cap a Xipre, les Fronteres marítimes gregues i cap a les fronteres terrestres gregues, i Bulgària amb Turquia. L’any 2024 es van fer unes 69.400 deteccions i va ser el tercer any consecutiu amb un clar repunt (va augmentar el 14% respecte del 2023).
La situació del 2023
Al voltant de 60.000 deteccions. Els Sirians, afganesos i palestins, van deixar Palestina abans del 7 d’octubre del 2023. Hi va haver arribades de vaixells del Líban, Líbia i Síria.
La situació del 2017
Es van registrar el 2016 (182.227 migrants). El març de 2016, va caure dràsticament les arribades a les illes gregues, ja que Turquia es va comprometre a controlar les seves fronteres i acceptar el retorn de migrants irregulars des de Grècia.
Ruta de les Fronteres Orientals
Les fronteres orientals de la UE, que s’estenen al llarg de 6.000 quilòmetres entre Bielorússia, Moldàvia, Ucraïna i la Federació Russa, han experimentat variacions significatives en els darrers anys. L’any 2024 s’ha registrat un increment de tres vegades en els encreuaments, especialment a Ucraïna i Bielorússia. El 2021 es va assolir un rècord de 8.184 passos irregulars a causa de la crisi migratòria provocada pel règim de Lukaixenko. En general, la migració irregular en aquesta regió ha fluctuat al llarg dels anys, amb períodes d’augment significatiu i altres de disminució.
Ja per acabar, fent aquest reportatge hem après moltes coses sobre les diferents rutes migratòries que han estat analitzades. No només sobre les estadístiques i dades que hem recollit, sinó també i sobretot, sobre les dificultats que tenen les diferents persones a creuar-les i tots els obstacles que es troben pel camí. De fet, el testimoni de l’Ibrahima n’és un gran exemple, ja que va venir del Senegal a Espanya fent servir la ruta del Mediterrani Occidental i creuant quasi la meitat d’Àfrica.
Fonts de referència
- https://www.frontex.europa.eu/what-we-do/monitoring-and-risk-analysis/migratory-routes/migr
atory-routes/?utm_source.com - https://www.frontex.europa.eu/assets/Migratory_routes/2025/ANNEX_Central-Mediterranean
_up-to-2023.pdf - https://www.msf.org.ar/actualidad/mar-mediterraneo-central-la-ruta-migratoria-mas-mortifera
-del-mundo/ - https://www.frontex.europa.eu/assets/Migratory_routes/2025/ANNEX_Eastern-borders_up-to-2023.pf
- https://www.msf.es/noticia/las-principales-rutas-migratorias-del-mundo
- https://www.consilium.europa.eu/es/infographics/migration-flows-to-europe/
- https://www.frontex.europa.eu/assets/Migratory_routes/2025/ANNEX_Eastern-Mediterranea
n_up-to-2023.pdf - https://www.consilium.europa.eu/es/infographics/migration-flows-to-europe/