Les dues cares de l’estret de Gibraltar

Autoria: Amelia Maria Kriysztofiak

«Meta» és una obra de teatre documental que narra la gesta esportiva del nedador olímpic David Meca, que va creuar l’estret de Gibraltar tres vegades seguides el juliol del 2008. L’obra utilitza el contrast entre les dues realitats oposades per reflexionar críticament sobre la societat i la immigració a la mar Mediterrània. L’obra convida el públic a participar en un col·loqui al final, on es poden fer preguntes i aprofundir en l’experiència d’Ibrahima Diallo, un noi del Senegal que va migrar cap a Espanya, travessant el Sàhara i l’estret de Gibraltar.

El que vam trobar és que explicava molt sobre la biografia i els èxits d’en David Meca, però no explicava molt de la seva experiència personal que al cap i a la fi és el que més interessa. Les experiències personals serveixen molt per donar-nos de les coses que passen en el món. Ja que no és el mateix llegir-lo a què t’ho expliqui una persona que ha passat per allò. Seguidament, es va poder observar l’emoció que ell sentia mentre explicava una mica de la seva història usant una mica de suport material. El que podria haver ajudat al públic entendre’l millor seria tenir més recursos materials i fer una mica més de moviment teatral, ja que ell només es movia entre els inflables de boia i una barca inflable blanca. A més a més, a l’hora del debat després d’escoltar l’obra i una mica del seu procés migratori. Ell responia demostrant molt interès les preguntes que la gent li va anant formulant, però hi va haver moments en els quals ell no responia concretament el que se li demanava, sinó que ell repetia moltes vegades el recorregut que va haver de fer per arribar aquí.

En resum, «Meta» és una obra poderosa i emotiva que convida a la reflexió i al diàleg sobre temes importants com la immigració i les desigualtats socials.