Cartes que ballen

Autoria: Nicole Arcas De Oliveira, Salma Mhirou El Amri, Afrika Caparrós Espinosa
Llegeix el teu moviment. Nova edició Mapadeball.

Les cartes han estat sempre el pont, la relació entre els sentiments no expressats, un refugi on les emocions flueixen amb cada paraula escrita. Com una melodia, cada lletra es converteix en una nota que forma part d’una gran partitura. I amb aquest Mapadeball els nostres adolescents es connectaran amb cartes els uns amb l’altres sense saber qui són, sense saber a qui li arribarà el missatge, només amb la il·lusió de crear una partitura, de “ballar les cartes”.

Aquest 22 de gener de 2025, es va fer la presentació d’aquest consolidat projecte “Mapadeball” al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú. Una visió que va ser impulsada pel Mercat de les Flors i l’Eix Transversal l’any 2012, que busca promoure la dansa entre el jovent de Catalunya. En aquesta presentació, hi van assistir uns tres-cents alumnes dels batxillerats de diversos instituts de la ciutat com són l’institut Dolors Mallafrè i Ros, l’Escola Pia, l’INS Baix a Mar, l’INS Manuel Cabanyes i l’INS Joaquim MIR. Per així poder enriquir-se més d’aquest projecte en el qual participaran com una activitat que s’anirà desenvolupant els mesos vinents, i que acabarà en una presentació de cara al públic. Aquest projecte anomenat “Correspondències”, és una partitura dissenyada per les ballarines i coreògrafes Emma Villavecchia i Maria Fernanda Soberón. “Correspondències” es basa en una sèrie de cartes, plenes de sentiments i reflexions personals, que seran enviades pels alumnes entre ells durant el projecte per així crear una coreografia pròpia i original. En referència, se’n van llegir unes cartes dels dansaires de l’any passat, que va deixar una gran impressió del treball.

La resposta dels alumnes va ser molt positiva, i molts van expressar la seva alegria per poder participar en aquest projecte, que no només els apropa a la dansa popular, sinó que també els permet sentir-se més connectats activament en la vida cultural de la ciutat.
Aquesta activitat, a més de fomentar la creativitat, ajuda a crear un vincle entre els alumnes de tota la ciutat. Així deixar en segon pla, per primera vegada des de fa molt de temps, les xarxes socials. I tornar a aquell refugi on les paraules escrites ballaven alegrement.