A l’obra de Mar i Cel, escrita per Àngel Guimerà, la vestimenta juga un paper molt important en l’obra. No només ens ajuda a remuntar-nos al segle XVII, sinó que ens mostren les diferències culturals entre moriscos i cristians a l’hora de vestir-se.
Vestimenta morisca
Per part dels moriscos, liderats per Saïd, porten un kufiya, que és un mocador que es porta al cap, unes túniques amples. Després tenim els colors, que principalment representen el vermell i marró que simbolitzen una connexió amb la seva terra i la passió per la lluita. També portaven moltes joies que feien destacar més l’art de la vestimenta morisc, aquestes joies amb el kufiya li donen una creativitat superior a la d’altres i donen una impressió molt bona.
Vestimenta dels cristians
En canvi, per part dels cristians, com la Blanca, vesteixen més estructurats, és a dir, vestits molt pesats, amb un teixit diferent i protagonitzaven colors com el blanc, el negre i gris. Blanca, com a noble, porta vestits elegants amb puntes i perles, mostrant la seva puresa i vulnerabilitat. Els soldats cristians, amb armadures i capes fosques, representen l’autoritat i la guerra.
La diferència entre dues vestimentes és clara i significativa. Mentre que els moriscos transmeten una llibertat i resistència cap a les peces pesades, els cristians decideixen vestir més pesat i mostrant un control i opressió amb les peces rígides. Aquest contrast ens
reforça el conflicte principal de l’obra: la lluita entre dues cultures oposades. El vestuari de Saïd i Blanca destaca dins del grup al qual pertanyen. Saïd porta túniques amb més detalls, que simbolitzen el seu lideratge, mentre que els vestits delicats de Blanca
mostren la seva fragilitat i la seva posició social. A mesura que la història avança, el vestuari dels dos reflecteix la seva evolució emocional i el conflicte intern que viuen.
Per acabar, la vestimenta a Mar i Cel no només complementa l’ambientació històrica sinó que esdevé una eina important per explicar la història i fer que l’espectador entengui millor la situació dels personatges i el seu món.
Fotografia: David Ruano