El Mapadeball, projecte de pràctica artística a l’aula, torna aquest 2025 pels 260 alumnes 2n d’ESO de l’institut Santiago Sobrequés i Vidal i l’institut Jaume Vicens Vives, impulsat pel Mercat de les Flors i la Xarxa Transversal.
Aquesta darrera setmana s’ha iniciat, un any més, el projecte del Mapadeball a les aules per introduir, promoure i donar a conèixer el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove, en aquest cas alumnes de 2n d’ESO de l’institut Santiago Sobrequés i Vidal i el Jaume Vicens Vives. Es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva. El projecte finalitza amb una mostra oberta de la coreografia treballada durant el curs escolar que es representa al Teatre Municipal de la ciutat de Girona.
Aquest projecte està organtizat per coreògrafes i ballarines professionals. En aquesta edició, les coreògrafes són la Sílvia Sant Funk i la Mònica Muntaner que traspassen aquesta partitura de moviment a les ballarines Neus Masó i Elena Masó de la companyia Impàs, que és qui a partir d’aquí continua amb la co-creació de la coreografia i en fa tota la implantació als instituts. Cada grup classe té 10 sessions de pràctica artística amb les ballarines que realitzen la formació i, a l’edició d’enguany, el fil conductor de l’obra són les distàncies dels fets d’una persona envers al món, els més properes i personals, els que succeeixen relativament a prop però no afecten directament i els més llunyans.
El Mapadeball promou i té com a objectiu donar a conèixer i acceptar el teu propi cos, treballar una proposta artística, entendre i descobrir al dansa contemporània, descobrir noves metodologies per treballar l’art a l’escola, treballar aspectes relacionats amb l’educació socio-emocional i fomentar i provocar l’interès del jovent davant la dansa. La proposta del Mapadeball és impulsada per la Xarxa Transversal conjuntament amb el Mercat de les Flors i rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La implantació del projecte a la ciutat de Girona es realitza des del Teatre Municipal amb la col·laboració del servei d’Educació de l’Ajuntament de Girona. Aquest projecte, no sols es promou a Girona, sinó que també a Figueres, Olot, Mataró, Granollers, Vilanova i la Geltrú i Reus.
En aquesta edició la representació de la coreografia al Teatre Municipal té lloc el dia 8 de maig, a les 11h i a les 12:30h dirigit a centres educatius i a les 18h i a les 19.30h obert al públic general. Abans d’arribar a aquestes dates, els alumnes realitzaran múltiples assaigs previs, tan a les aules com al teatre.