Marta Móra és una artista que es dedica a la dansa contemporània. Ha realitzat moltes obres i en una d’elles ha ajudat a moltes escoles a dur a terme aquest projecte anomenat Mapa de Ball. Ella ens ha atès amb molta atenció. A continuació parlarem d’aquest projecte tan interessant i especial que tots els alumnes gaudeixen amb molta il·lusió.
Què és el que et va cridar l’atenció per començar a practicar dansa contemporània?
Sobretot que la dansa contemporània ens permet moure’ns més lliurament, més naturalment… i per tant els moviments poden ser més orgànics, molt més vius, molt més rics i també permeten dansar molt des de les emocions i dels sentiments.
Quins són els elements que t’han portat a dur a terme el Mapa de ball?
Sobretot que Mapa de Ball m’acosta a la possibilitat de fer docència, que és una cosa que m’agrada molt, poder estar amb els alumnes. A la vegada també m’agrada molt l’escenari, sortir a treballar al teatre, preparar el moviment i el disseny de llums, el so, estar amb els alumnes a l’escenari i poder preparar el projecte. Com que el Mapa de Ball agrupa aquests dos mons que m’agraden tant, opto per seguir en aquest projecte.
Què et transmet aquest projecte?
Em transmet molta esperança de treballar amb les emocions, les trobades, les relacions entre els alumnes, i moltes possibilitats de compartir amb ells moviments i també vivències i sobretot que es pugin relacionar d’un lloc més empàtic i més sincer com és el que permet la dansa.
Quin és el teu objectiu en aquesta proposta?
El meu objectiu és que els grups s’integrin i estiguin més harmonitzats i a partir d’aquí poder pujar junts a l’escenari i poder fer una mostra de tot el treball fet.
Us ha costat crear el projecte?
El projecte l’ha creat el Mercat de les flors juntament amb xarxa Transversal, per tant, jo no l’he creat, sinó que jo l’aprenc i a partir d’aquí jo el porto a terme en els diferents instituts.
Com us va sorgir la idea de fer aquesta proposta?
Desconec inicialment la idea d’on va sorgir, però el que si que m’ha arribat és que des del Mercat de les Flors s’està fent tota una tasca per poder fer arribar la dansa als diferents instituts, sobretot a l’alumnat més adolescent, ja que té moltes eines per treballar en la possibilitat del moviment, i de relació.
Els alumnes t’estan posant fàcil a l’hora de practicar aquesta obra?
Com a tot arreu, hi ha alumnes de tot. Hi ha grups que són més fàcils i grups que són més difícils, però en general està sent agradable de poder-la dur a terme.
Creus que això els ajudarà a perdre la por escènica?
Sí, jo crec que aquest projecte ajuda no ajuda a perdre la por escènica, sinó a tenir-ne menys. Fins i tot jo, que porto molts anys pujant a l’escenari, encara no l’he perdut del tot.
Als alumnes els hi costa aprendre’s tots els balls?
En general no. Pràcticament tots els alumnes se l’aprenen, i que a mesura d’anar repetint, els alumnes tenen més memòria que jo i els hi és més senzill. Sempre hi ha algú que li costa més que a l’altre, però en general no els hi costa.
De tots aquests anys quin acte ha set el que t’ha agradat més?
Des de tots els anys que porto fent el projecte, la que m’ha agradat més és la de l’any passat. Transmetia molta profunditat. La d’aquest any també m’ha agradat molt, ja que és molt oberta i permet que els grups participin molt a totes les coreografies.
Com han estat les sessions de Barcelona amb els professors?
Aquest any va ser de les millor sessions, va ser molt divertit, ens ho vam passar molt bé i els professors van participar moltíssim en totes les propostes. La veritat és que va ser de molt profit i molt divertides, que és important que els professors ens puguem divertir i gaudir del projecte.
Als professors els hi va costar aprendre’s aquesta proposta?
No, de fet als professors, aquesta proposta no els hi ha costat, se l’han après molt bé. Tampoc no es que s’ho han d’aprendre al cent per cent exactament, sinó tenir una mínima noció de el que després anem a ensenyar a les classes.
Va costar reunir tots els instituts?
Això és un treball que fa l’Esther des del teatre d’Olot. Però no, no va costar, perquè els professors de cada institut ja estan molt entregats al projecte i ells estaven molt disposats a poder fer la tasca i a poder trobar tot el que es pogués dur a terme.
Hi ha instituts que van voler entrar, però s’han quedat fora del projecte?
No, els instituts que de moment no han participat és perquè encara no han demanat fer aquest projecte i no han tingut interès per poder-hi participar.
Va costar que tots els instituts s’aprenguessin tots els balls perfectament per el dia de l’obra?
Hi va haver instituts que va costar més i d’altres que va costar menys, però en general s’ho van aprendre tots força bé.
T’agrada participar en projectes o actuacions amb alumnes?
Sí, m’agrada molt, és molt divertit, també és molt cansat, però la veritat és que és molt enriquidor.
Et veus participant molts anys més en aquest projecte? T’agradaria començar-ne algun de nou?
Sí, em veig molts anys fent aquest projecte, perquè m’agrada molt. El que m’agradaria és que més instituts s’hi volguessin sumar i que aquest projecte s’acabés fent amb molt més alumnat.