Fora vergonyes

Autoria: Lluc Casellas, Alison Rubio, Youssef Bouyleghman i Farazdip Kaur, 3r ESO

Com a alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Escola Greda, ens va agradar formar part d’aquesta experiència, ja que va ser
molt positiva. Ens va agradar conèixer gent nova i aprendre a no tenir vergonya davant del públic. Vam posar-hi moltes
ganes i esforç i és per això que l’obra va ser espectacular, tant el públic com nosaltres ens ho vam passar genial.

L’obra en la qual vam participar s’anomena MAPADEBALL. És un projecte anual de pràctica artística a l’aula, destinat a introduir el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove, concretament, entre l’alumnat de secundària. L’objectiu és apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània als joves, aportant alhora una eina educativa per a professorat i
una experiència positiva per a tots.

L’obra de l’edició 2021-2022 la va crear JOÃO LIMA, un coreògraf i educador nascut al Brasil l’any 1980. Des de fa gairebé vint anys, actua i ensenya teatre i dansa a Amèrica Llatina i Europa. El 2002 va rebre el premi al Millor Actor de l’Associació de Productors de Artes Escénicas de Pernambuco. En aquesta desena edició hi van participar més de tres-cents alumnes de l’Institut Bosc de la Coma,
el Cor de Maria, l’Institut Escola Greda i l’Escola Pia.

El procés de Mapadeball comença amb una formació als mestres dels centres educatius, amb el suport d’un coreògraf local, què són els encarregats de crear i preparar l’espectacle a les aules. Després de diverses trobades conjuntes, al Teatre Principal d’Olot, els alumnes dels diferents centres presenten l’espectacle davant del públic.

Per ensenyar-nos la coreografia d’aquesta edició la Marta Móra va venir al nostre institut. Ella és una coreògrafa que en aquesta edició es va dedicar a anar als diferents instituts a ensenyar-nos la coreògrafa. Cada dilluns anàvem al gimnàs del nostre institut i practicaven els passos. Després d’unes quantes sessions, tots els instituts que formaven part de l’obra, ens vam ajuntar al teatre d’Olot, i allà vam fer uns quants assajos abans de presentar-ho al públic. A nosaltres ens va agradar molt la coreograa perquè era molt creativa i original, a més els passos eren fàcils i ràpids d’aprendre.

Aquest 2023 s’està fent una altra edició sobre Mapadeball, aquest any estarà dirigit per Pere Faura. Es farà al teatre principal d’Olot. Us recomanem que l’aneu a veure, perquè és una experiència única i especial.

Article elaborat dins de la col·laboració entre Mapadeball i Joves Periodistes Culturals.