Mai igual, sempre diferent

Autoria: Nahuel Ferré, Laia Cristino i Kai Soler, 1r Batx

Crònica

El passat 14 d’abril, els alumnes de taller de creació literària i música i comunicació de primer de Batxillerat de l’Institut Dolors Mallafrè, vam anar a l’assaig de mig procés del projecte Mapadeball.

Mapadeball es un projecte que vol apropar el llenguatge del moviment als adolescents de tot Catalunya. Per poblacions, s’agrupen adolescents de diferents escoles i junts, preparen una espectacle musical. Aquesta any, la coreografia està feta per Pere Faura i, l’obra, està dividida en 5 actes.

L’assaig va començar amb el “Ball de lletres”. Aquest primer acte consisteix en donar vida a diferents lletres i paraules. Per exemple, vam veure com cridaven la lletra “A” o feien veure que menjaven pa quan formaven aquesta paraula. La gràcia d’aquesta part és que totes les lletres, al final, formàven la paraula Mapadeball, deixant-nos veure l’essència d’aquest projecte.

Tot seguit, l’espectacle ens va presentar la “Maca a l’arena”. Aquí, els alumnes, ballen La Macarena mentre un d’ells, explica com es balla. El tercer acte, “Balls Joan 3 voltes” va destacar pels moviments unitaris dels adolescents, amb
imatges perturbadores de fons.

El penúltim acte va ser el “Ball de la Febre” on tots els participants van ballar la famosa coreografia de “Saturday Night Fever” amb diferents músiques i estils de fons. Per a l’acte final, vam poder veure l’espectacular “Banc d’ocells”. En aquest acte, els adolescents surten a l’escenari per grups i es mouen per l’espai fent moviments semblants als que faria un ocell. La persona davant del grup ha d’inventar-se un moviment, mentres que els de darrere han d’imitar-lo i, a més, avançar-se, ens explicava l’Angie (Mas), l’encarregada d’ensenyar la coreografia als adolescents. Vam observar que, al moure’s per l’espai, arriba un moment que el cap de grup canvia, a la vegada que el moviment que feia la colla. Això fa que cada assaig i cada espectacle sigui únic.

L’espectacle finalitza amb un ball sorpresa on, tots els adolescents ballen lliurement imitant que estan en una festa. Vam tenir el plaer de parlar amb una de les noies que hi participen, la Lara Marcos, i ens va explicar el funcionament del Mapadeball. A la localitat de Vilanova i la Geltrú hi participen tres escoles; l’INS Dolors Mallafrè i Ros, l’INS Baixamar i L’INS Manuel de Cabanyes. Participen un total de 6 classes i cadascuna destina unes hores de classe a practicar la seva part del Mapadeball. També ens va dir que era la primera vegada que s’ajunten tots els grups.

Al finalitzar l’assaig, ens va sorprendre tot l’esforç i implicació que hi ha darrere del projecte, tant per part dels alumnes com professorat. A més, vam quedar fascinats amb l’idea de que cada espectacle sigui diferent. Esperem impacients la tarda del 12 de maig, on tothom podrà gaudir d’aquest espectacle al propi Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú.

Article elaborat dins de la col·laboració entre Mapadeball i Joves Periodistes Culturals.